Hur funkar det?
Tandvårdsbidraget finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Bidraget betalas ut till den tandläkare eller tandhygienist du anlitat. Det enda du behöver göra är att säga till din tandläkare eller tandhygienist att du vill använda ditt tandvårdsbidrag som en del av din betalning. Du måste använda hela ditt bidrag vid samma tillfälle.
Hur mycket får jag i bidrag?
Den första juli varje år får du ett nytt tandvårdsbidrag. Möjligheten finns att spara ditt bidrag från föregående år och då använda båda bidragen vid ett och samma tillfälle. Du kan dock inte reservera mer än två bidrag samtidigt. Har du två bidrag innestående den 1 juli ett år kommer en av dem att försvinna och ersättas med ett nytt bidrag.
Storleken på ditt bidrag påverkas helt och hållet av din ålder:
- Till och med det år du fyller 24-29 är bidragets storlek 600 kronor per år
- Från det år du fyller 30 fram till det år du fyller 64 är bidraget 300 kronor per år
- Från och med det år du fyller 65 är bidraget 600 kronor per år.
Tandvårdsbidraget skyddar dig också mot höga kostnader. Om du som patient har kostnader mellan 3001-15000 kronor ersätts dessa med 50 % och kostnader över 15000 kronor ersätts med 85 % av totalkostnaden. Kostnader upp till 3000 kronor får du alltså stå för själv, förutom den del som tandvårdsbidraget täcker. Ersättningen baseras på en referensprislista. Referenspriset är endast en riktlinje, varje tandläkare får sedan själv sätta sitt pris. Det är inte heller all tandvård som ersätts.
Särskilt tandvårdsbidrag (STB)
Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som medför ett ökat behov av tandvård, eller som på annat sätt bedöms riskera din munhälsa, kan du erhålla ett särskilt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan. Det särskilda tandvårdsbidraget ska användas i ett profylaktiskt syfte, det vill säga att bidraget endast kan användas för förebyggande åtgärder som undersökningar och hygienistbehandlingar.
Bidraget uppgår till 600 kr per halvår och kan inte sparas från en period till en annan. Läs mer om det särskilda tandvårdsbidraget och hur du ansöker på Försäkringskassans webbplats.
Tandvårdsbidrag som pensionär
Förutom att du som pensionär eller senior får ta del av tandvårdsbidragen precis som alla andra kan du även ha rätt till särskilt stöd från regionen. Om du har färdtjänst kan du även ha rätt till sjukresa, prata med din vårdgivare när du bokar din tid.
Du kan även ha rätt till reseersättning eller sjukresa som pensionär. Om du har ett stort omsorgsbehov, får hjälp av närstående eller hemtjänst kan du även ha rätt ”nödvändig tandvård”. Med nödvändig tandvård menas tandvård i syfte att behandla smärta och obehag, samt att säkerställa funktion och godtagbart utseende. Det är kommunens biståndshandläggare som fattar beslut om du har rätt till denna typ av tandvårdsstöd. Om så är fallet får du ett tandvårdsstödsintyg utfärdat.
Vad kan jag använda bidraget till?
Bidraget är främst tänkt att användas till undersökningar och förebyggande behandlingar men kan även användas till andra ingrepp. Det finns dock vissa behandlingar till vilka du inte får använda bidraget. Det gäller all typ av kosmetisk behandling, exempelvis tandblekning.
Högkostnadsskydd
Högkostnadsskyddet – precis som namnet avslöjar – är ett skydd mot höga kostnader inom tandvården, och innebär att du själv endast behöver betala en viss del av kostnaden i samband med större ingrepp och behandlingar.
Ersättningen är rörlig och börjar gälla först när du har kostnader som enligt referenspris överstiger 3000 kronor under en ersättningsperiod. Alla uppgifter finns registrerade hos din behandlare och Försäkringskassan återbetalar kvarstående belopp direkt till mottagningen. Du behöver därför inte själv bokföra din utgifter eller ansöka om ersättningen.
När gäller högkostnadsskyddet?
- Tandvårdskostnader upp till 3 000 kronor? Du täcks ej av högkostnadsskyddet.
- Tandvårdskostnader mellan till 3 001 – 15 000 kronor? Du erhåller 50 procents rabatt på referenspriset.
- Tandvårdskostnader över 15 000 kronor ? Du erhåller 85 procents rabatt på referenspriset.
Referenspriset beslutas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) och ligger till grund för beräkningen av den del av kostnaden av en behandling staten betalar inom högkostnadsskyddet. När man tittar på referenspriserna finns det för många åtgärder två olika referenspriser: ett för allmäntandvård och ett för specialisttandvård. När man tittar på kostnaden för en behandling är det viktigt att komma ihåg att det är fri prissättning inom tandvården i Sverige. I praktiken innebär det att varje enskild tandläkare kan sätta vilket pris de vill för den vård de utför. Det är viktigt att komma ihåg att högkostnadssksyddet baserat på referenspriset och inte på priserna som står i prislistan.
Obs. Till och med det år du fyller 23 år är din tandvård avgiftsfri.